donderdag 18 september 2008

Onze woonomgeving

We wonen in een klein dorp, Kuga, net buiten de districtshoofdstad Yendi in het noorden van Ghana. Yendi ligt ongeveer 1 uur per auto van Tamale (de hoofdstad van de noordelijke regio). Van daar naar Accra (de hoofdstad van Ghana aan de zuidkust) is een reis van 12 uur.

De meeste mensen in het dorp Kuga wonen in z.g. ‘compounds’. Deze huizen bestaan uit een aantal vierkante of ronde losstaande vertrekken gebouwd in een cirkel. Deze huizen zijn gebouwd van leem en het dak bestaat uit gras.

De wat rijkere mensen bouwen één gebouw, dat een aantal vertrekken bevat, in plaats van meerdere losstaande vertrekken. Ze gebruiken een mix van leem en cement voor deze gebouwen en gebruiken golfplaten voor het dak in plaats van gras, omdat deze platen veel duurzamer zijn. Hoewel de huizen en vertrekken vaak tamelijk klein zijn, is het verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen er ’s avonds in kunnen om te eten en te slapen. Het is geen uitzondering dat één vertrek ruimte biedt aan meer dan 10 mensen (kinderen inbegrepen).


'Ons huis in het dorp Kuga, Yendi'


'De compound van een buurman gemaakt van leem en gras'


'Het huis van een buurman met golfplaten'

Geen opmerkingen: