donderdag 11 juni 2009

Geluk, ongeluk

ZUGUSUG BI LOORA, ZUGUBIEGU N – LOORA

Deze Dagbani spreuk betekent letterlijk, ‘geluk verspreidt zich niet, ongeluk verspreidt zich.’. De betekenis van de spreuk suggereert dat we meestal geen voordeel halen uit het geluk dat anderen hebben maar dat we wel vaak getroffen worden door ongeluk van anderen. En zo hebben we de laatste twee weken ervaren. Het is een kettingreactie geweest van ziektes die we aan elkaar door lijken te geven als een ‘echt gezin’. Het begon allemaal met Samuel die een zware malaria aanval had met 40 graden koorts terwijl Abukari op dat moment in Tamale was met de auto. Het was daarom niet eenvoudig om Samuel naar het ziekenhuis te krijgen. Hij was te zwak om op een motor te zitten (die zijn meestal wel voorhanden) en er moest uiteindelijk een locale taxi geregeld worden om Samuel en Joke op te halen terwijl er iemand anders op Micah moest passen. Na bloedonderzoek bleek dat de malaria parasieten veelvuldig in Samuel’s bloed aanwezig waren en kreeg hij direkt een kinine injectie, later gevolgd door een infuus thuis onder de supervisie van een verpleegkundige uit het ziekenhuis aangezien de muggenpopulatie (de verspreiders van malaria) in het ziekenhuis ons niet erg aanmoedigde om Samuel daar te laten opnemen. Het duurde nog twee dagen voor de koorts zakte. Hij heeft een week kinine geslikt en was na anderhalve week weer helemaal de oude.

Joke volgde daarop met zware hoofd- en maagpijn waardoor al haar energie wegebte. Net daarna kreeg Abkuari malaria en daarna volgde Micah met hoge koorts. Omdat we zo bang geworden waren na de ervaring met Samuel gaven we hem direkt medicatie tegen malaria. Maar na twee dagen had hij nog steeds hoge koorts en besloten we hem ook naar het ziekenhuis te brengen. Uit bloedonderzoek bleek dat hij geen malaria (meer) had maar dat het ijzergehalte in zijn bloed erg laag was. We waren niet zo heel blij dat de arts opnieuw malaria medicatie voorschreef en we besloten daarom ruggespraak te houden met een collega zendelinge die verpleegkundige is in Accra (700 km bij ons vandaan), Zij schreef een antibioticakuur voor en prijs God, gisteren zakte Micah’s koorts. Dus het zijn weken van medicatie en verpleging geweest, elkaars polsen voelen en temperatuur opnemen.

Gisteren (10 juni) gingen we opnieuw naar het ziekenhuis voor bloedonderzoek voor de jongens. Ze hebben allebei nog malaria. Bid voor verdere genezing.

'de twee jongste patienten!'


Dank God voor:
  • ons leven en werk hier in het noorden van Ghana.
  • dat het met ons allemaal weer beter gaat.


Bid God voor:

  • bescherming tegen ziektes en kracht – vooral Joke is wat uitgeblust.
  • artsen en verplegend personeel; er zijn er veel te weinig waardoor de werkdruk voor hen enorm groot is.

Geen opmerkingen: