woensdag 16 september 2009

Ramadan

Op dit moment vinden er in Yendi allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met de Ramadan. Het penetrerende geluid van de luidsprekers van de moskeeën waar uit de Koran gereciteerd wordt (zelfs middenin de nacht), geluiden van het koken in de vroege uren van de ochtend in de huizen van onze buren om er voor te zorgen dat voordat het daglicht aanbreekt iedereen nog een stevige maaltijd gegeten heeft en de preken van de Moslims over de radio. Ramadan is de negende maand van de Islamiticsche Lunar Kalender. Het is the maand waarin alle Moslims over de gehele wereld overdag vasten. Deze maand is de gelegenheid voor de Moslims om hun ziel te reinigen, zich opnieuw te richten tot God, zichzelf op te offeren, vrede te maken, slechte gewoontes af te leren – dit is allemaal nodig om schoon schip te maken. Net als Paul, zijn we getuige van de ijver en toewijding van onze broers en zussen, maar hun ijver is niet gebasseerd op de juiste kennis. Ze missen de rechtvaardiging die van God komt en proberen door goed te leven God’s gunst te winnen. Christus heeft de wet vervuld zodat er rechtvaardiging is voor een ieder die gelooft. Dit is een proces dat van dag tot dag plaatsvindt en niet een eenmalig of jaarlijks terugkerend gebeuren (Rom 10:12-4;12:1-3).

'de moskee in ons dorp'

Het Arabische woord voor vasten ‘sawn’ betekent ‘onthouden’, en niet alleen het onthouden van eten en drinken maar ook van slechte daden, gedachten en woorden. Gedurende de Ramadan wordt ieder deel van het lichaam bepaalde acties onthouden. De tong moet zich ontdoen van roddel en kwaadsprekerij. De ogen mogen zich niet laten verleiden. De hand mag niets aanraken dat niet van de hand is. De oren mogen niet luisteren naar nutteloos gepraat of vuile woorden. De voeten mogen geen zondige plaatsen betreden, enz. Op deze wijze nemen alle leden van het lichaam deel aan het vasten. Maar wat gebeurt er daarna.

'de centrale moskee in Tamale'

Gedurende de laatste tien dagen van de Ramadan, nemen de Moslims de ‘Nacht van Kracht’ (Leyla Qadr) in acht, en wel in het byzonder op de oneven nachten (e.g. de 23e, 25e, and 27e). Men gelooft dat de profeet heeft gezegd, ‘Degene die opstaat (in gebed en ter gedachtenis van Allah) in de nacht van Qadr, en gelooft (in Allah’s belofte van beloning) en hoopt op het verkrijgen van beloning, zal alle zonde uit het verleden vergeven worden’ (Bukhari & Moslims). De ‘Nacht van Kracht’ is een tijd van intense geestelijke activiteit als de gelovigen omringd worden door engelen, geesten en de poorten van de hemel open gaan voor de zegeningen van Allah. In tegenstelling verzekert het boek Klaagliederen ons ervan dat God’s grote liefde, bewogenheid en trouw niet gebonden zijn aan een bepaalde dag of maand, ‘Dank zij de goedheid van de Here zijn wij niet omgekomen. Hij blijft voor ons zorgen en Zijn trouw is elke dag weer nieuw.’(3:23).

'Moslims in ons dorp komen samen om bij het graf van een voorouder voor eenheid in het dorp te bidden en kwade geesten weg te drijven'


Dank God:
  • Voor de gezondheid van ons gezin
  • Voor de vreugde en het voorrecht om Moslims met de liefde van Christus te bereiken

Bid dat:

  • Dat veel Moslims door ons werk en dat van anderen tot Christus geleid zullen worden
  • Dat ondanks dat we met slechts een paar anderen de enige Christenen in ons dorp zijn, we toch licht zullen uitstralen
  • Goede oogsten; er valt zo ontzettend veel regen op dit moment dat er weer voor vloed gevreesd wordt.

Geen opmerkingen: