maandag 22 september 2008

Bouwen, Bouwen, Bouwen

Deze tijd bewegen de gesprekken in ons huis zich rond ladingen rivierzand, zakken cement, ijzeren buizen, stenen nat houden, afmetingen, enz. Het cementstof bedekt onze vloer in Yendi, de bodem van onze auto, en we vinden het zelfs ‘s avonds in het badje van onze jongens. Wat gebeurt er? De laatste maanden waren er bouwprojecten in Tamale, in het dorp Sang en in Yendi, alles voor verschillende doelen.

In Tamale zijn we (the Bible Church of Africa - BCA) met behulp van de 'Stichting Verrekijker' in Nederland begonnen aan de eerste fase van het Hostel ‘Home of Hope’, in onze plaatselijke Dagbani taal ‘Tahima Yili’ (klik hier om hun website te bekijken en de vorderingen die we maken). Veel christelijke jongeren uit plattelandsgemeenschappen die hun basis- of vervolgopleiding afgerond hebben, hebben niet de contacten (mensen die hen onderdak bieden) of financiĆ«n om hun opleiding ver van huis te vervolgen, omdat deze opleiding niet in hun plattelandsgebied wordt aangeboden. Sommigen hebben wel familie bij wie ze zouden kunnen verblijven om hun opleiding te vervolgen, maar vaak zijn dat geen christenen, en onder toezicht en druk van familie zullen de jongeren hun christen-zijn opgeven. Sommige jongeren vinden onderdak in z.g. ‘kostscholen’ maar de plaatsen zijn daar beperkt, en ook daar is de sociale druk om het Christendom op te geven. Ook al vinden ze een plaats in een kostschool dan is vaak de leeromgeving verre van ideaal wat de schoolresultaten niet ten goede komt. Anderen die nog maar kort christen zijn, hebben tijdelijk onderdak nodig, omdat ze uitgestoten zijn door hun familie of leefgemeenschap. Door deze problemen krijgen veel kinderen niet de gelegenheid om de studie te voltooien, waaraan ze begonnen zijn maar wel willen afmaken Het doel van het Hostel is daarom voor een veilige omgeving te zorgen voor jongeren uit dorpen die in de regionale hoofdstad Tamale willen studeren. Het Hostel zal zorgen voor:

  • een huis om in te wonen

  • een christelijke omgeving

  • geloofsondersteuning en -groei

  • christelijke literatuur

  • ondersteuning en aanmoediging bij de studie

  • ouderlijke zorg, leiding en counselling

  • materiĆ«le ondersteuning voor wie dat nodig heeft


    'Abukari en Samuel inspecteren de bouw'


    'Het mengen van zand en cement'


    'IJzer vlechten'

    In het dorp Sang heft BCA een kleine kerkgemeenschap. Vorig jaar verhuisde een van onze evangelisten naar dit dorp om leiding te geven aan de kerk. Omdat deze evangelist uit een ander dorp kwam, is het nodig dat er voor hem en zijn gezin een huis gebouwd wordt. Met behulp van het dorpshoofd van Sang heeft de kerk een groot bouwterrein gekregen om het huis te bouwen, en hopelijk op den duur een kerk. Er wordt een huis gebouwd met drie kamers. De financiering voor dit huis werd verschaft door de ‘Salt and Light Presbyterian Church' in de US.


    'Het huis in Sang met onze evangelist Neindoo'

    Door de uitbreiding van ons gezin en de regelmatige bezoeken van gasten hebben we meer kamers nodig in ons huis in Yendi. We bouwen er twee slaapkamers en een badkamer bij. Nederlandse steun stelde ons in staat om een begin te maken met dit “derde” bouwproject.

    'De bouw bij ons huis in Yendi'

    'Stenen dragen'

    'Samuel helpt zand te halen'

    Voor wie wil bidden:

    DANK:

    • voor mensen die mee willen helpen om op verschillende manieren mensen in Dagbon te steunen

    • voor de gelegenheid om aan deze projecten te beginnen

    BID:

    • dat we in staat zullen zijn om alle projecten goed af te ronden

    • dat de verschillende projecten echt zullen voldoen aan het doel waarvoor ze gebouwd worden

    • voor financiering om een kerk voor de gemeente in Sang te realiseren

    Geen opmerkingen: