dinsdag 23 september 2008

Een beker schoon drinkwater!

Ik verzeker je: wie jullie een beker water te drinken geeft omdat jullie bij Christus horen, die zal zeker beloond worden.’
(Marcus 9:41)

Binnen ons Literacy & Development Programme (Alfabetiserings en Ontwikkelings Programma, LDP), onder het Dagomba volk is een nieuwe afdeling opgericht – ‘Community Development Department’ (afdeling voor de ontwikkeling van dorpsgemeenschappen). Deze afdeling houdt zich vooral bezig met de identificatie van andere ontwikkelingsbehoeften in de gemeenschappen naast alfabetisering van volwassenen. De identificatie van deze behoeften helpt ons om ons alfabetiserings- en ontwikkelingsprogramma;s effectiever te maken door te zorgen voor een uitgebreide en duurzame benadering van armoedebestrijding en ontwikkeling.

Het doel van LDP is dat de mensen die deelnemen aan onze alfabetiseringsklassen zich bewust worden van hun eigen ontwikkelingsbehoeften en hen te stimuleren om zelf activiteiten te ontplooien voor individuele maar ook dorpsontwikkeling en daarnaast hulp te vinden bij andere ontwikkelingsorganisaties. We willen graag dat zij levende bewijzen worden van hoe alfabetisering kan leiden tot positieve verandering; door ontwikkelingsactiviteiten te koppelen aan ons alfabetiseringsprogramma zal men zich bewust worden en zich realiseren hoe alfabetisering een sleutel is voor verdere bevordering op elk terrein van de basisbehoeften.

Eerder dit jaar heeft de afdeling een eenvoudig basis onderzoek uitgevoerd in 20 van de dorpen waar LDP werkt. Het doel van dit onderzoek was om enige basisbehoeften van de dorpen in kaart te brengen en te classificeren. Dat, naast de onderwijsbehoefte waaraan LDP door de jaren heen al deelnam. In totaal namen 1226 mensen hieraan deel. Het onderzoek onthulde dat veel van de basisbehoeften direct verbonden waren met gezondheid, water en sanitatie, landbouw, emancipatie en onderwijs.

'typisch Dagomba dorp'

In elke gemeenschap waar het basisonderzoek werd uitgevoerd, werd een Community Development Facilitator (iemand die de ontwikkeling van de dorpsgemeenschap begeleidt - CDF) aangesteld, om de ontwikkeling van de gemeenschap én emancipatie gerelateerde programma’s van het LDP te begeleiden. Er werd voor hen een trainingsprogramma van 4 dagen opgezet waarin gemeenschaps ontwikkelingsdoelen zoals gezondheid, water en sanitatie, landbouw, conflictbeheersing, het stichten van vrede en de rol van de leiders van de gemeenschap bij de ontwikkeling werden besproken.

Hierop werd een vervolgworkshop voor de CDF’s georganiseerd over schoon drinkwater en sanitatie. In Ghana moeten veel mensen drinkwater halen uit rivieren of waterreservoirs. Enkele dorpen hebben putten maar die kunnen vaak opdrogen in het droge seizoen, of het mechanisme gaat stuk en de mensen moeten ergens anders water halen. Het gebruik van water uit rivieren of reservoirs voor drinkwater vormt een gevaar voor de gezondheid van mensen omdat het vervuild kan zijn en als het niet goed behandeld wordt voordat men het drinkt kan het ziekten veroorzaken.

'drinkwater halen uit rivieren'

In de workshop werden de CDF’s gewezen op de gevaren van water drinken uit bronnen die niet schoon zijn en aan hen werden daarna verschillende methoden geleerd om het water vóór het drinken te behandelen. Eén van de manieren om water te behandelen is filteren voordat men het drinkt, zodat voorkomen wordt dat men de guinea worm (draadworm) ziekte krijgt.

Aan het eind van deze workshop kregen de CDF’s de opdracht om een trainingsprogramma van 8 weken (één les per week) op te zetten over water en sanitatie voor de mensen in hun dorp en ze kregen in totaal 200 filters om mee te nemen naar hun dorpen en daar te demonstreren wat ze geleerd hadden. Het deed ons goed te horen dat in totaal 400 mannen en vrouwen in de 20 dorpen waar de CDF’s vandaan kwamen, hebben deelgenomen aan deze cursus van 8 weken en uiteindelijk 230 van hen een certificaat hebben gekregen. Uit een vervolgonderzoek in elk van de dorpen bleek dat de huishoudingen die een waterfilter hadden gekregen daar goed gebruik van maken.

'uitdelen van certificaten'

We zijn erg dankbaar dat door jullie gebed en door de financiële ondersteuning we het Dagomba volk een ‘beker schoon drinkwater’ kunnen bieden. Jullie kunnen zich voorstellen dat in dit hete en stoffige klimaat dit echt verfrissend is. Deze nieuwe strategische ontwikkeling van het LDP vereist echter nieuwe financiële ondersteuning. Tot nu toe hebben we ongeveer 60% van de begroting voor 2008 kunnen krijgen, en daarom zijn we erg beperkt in de uitvoering van onze plannen. Wilt u met ons bidden om meer organisaties/partners die ons willen helpen om de armoede in deze gemeenschappen te verlichten.

Dank God voor:

  • schoon drinkwater(!). Voor velen van ons is het zo gewoon en gemakkelijk om eraan te komen dat we het niet eens waarderen.

  • de gelegenheid die we hebben om de liefde van Christus met mensen te delen door alfabetisering en ontwikkelingsactiviteiten

  • de velen die samenwerken met ons alfabetiseringsprogramma en die bereid zijn om anderen in hun gemeenschap te onderwijzen en op te leiden

Bid voor:

  • dat de velen die we ontmoeten en opleiden iets zullen ervaren van de liefde van Christus door wat wij doen

  • dat wat de mensen leren echt van nut is voor hen en hen helpt om te zorgen voor hun basisbehoeften en ook voor die van vele anderen

  • dat andere organisaties naast ons programma gaan staan om de armoede van de mensen te verlichten ook op andere terreinen dan scholing

  • meer partners die ons alfabetiseringsprogramma mee willen financieren

Geen opmerkingen: