woensdag 24 september 2008

Werken als Partners - het laatste nieuws over de hulp na de over stroming

"Een individueel evangelie zonder een sociaal evangelie is een ziel zonder een lichaam en een sociaal evangelie zonder een individueel evangelie is een lichaam zonder een ziel. Het ene is een geest en het andere een lijk."

We waren erg blij om de afgelopen zomer enige tijd met verlof in Nederland te zijn en we hebben genoten van de vriendschap en het samenzijn met familie, vrienden en supporters. De tijd die we hebben besteed aan het vertellen over ons werk, toonde ons opnieuw het enorme belang van onze verbondenheid met jullie allemaal.

Tijdens ons verlof was Abukari een tijdje in Duitsland bij de organisatie ‘Call of Hope’, een van onze partner organisaties, waar hij verslag uitbracht over de hulp die de Bible Church of Africa had geboden na de verwoesting die vorig jaar was veroorzaakt door de overstromingen in Noord Ghana.

Toen men hoorde van de overstromingen vorig jaar augustus stuurden kerken in Duitsland en Oostenrijk onmiddellijk giften via ‘Çall of Hope’ om de hulp te ondersteunen. Deze vlotte en positieve respons op de toestand waarin de slachtoffers waren geraakt, waren echt daden van liefdedienst, die voor ons een bevestiging zijn van van ons geloof en eenheid in Christus. We willen jullie ook vertellen hoe deze giften zodanig indruk gemaakt hebben dat het een blijvende herinnering zal achterlaten bij al de locale kerken, gemeenschappen en mensen die hulp hebben ontvangen.

De giften zijn gebruikt om mais, bonen en andere granen (alle voor voedsel) te kopen, voor de bouw,en reparatie van kerken en enkele huizen, aankoop van zaden (om te planten) en wat kleding. De hulpgoederen werden gedistribueerd over vijf districten, n.l. het platteland rond Tamale, Yendi, Gushiegu en Karaga, Navrongo en Saboba /Chereponi. De ontvangers (zij die het ergst getroffen waren) werden geselecteerd door locale hulp comité’s.

Mais
Een eerste prioriteit was het verlichten van de behoefte aan voedsel, omdat de mensen niet wisten hoe ze zich moesten voeden tot de volgende oogst. Er werden 287 zakken mais en graan gekocht en verdeeld over honderden huishoudens die dat het meest nodig hadden. Dit was echt een gebedsverhoring en de voedseluitdeling deed de gemeenschapszin herleven en het “wij”gevoel onder broeders en zusters. Daarnaast werden veel christenen versterkt in hun geloof en anderen die mee deelden werden uitgedaagd.

'een aantal van de 287 zakken mais die waren gekocht'


'uitdelen van mais'


Herstelde kerken
Met de fondsen konden we twee beschadigde kerken herstellen. Op die manier konden weer gezamenlijke kerkdiensten in die dorpen gehouden worden. Dit was echt noodzakelijk omdat het regenseizoen snel naderde. De gemeenten van deze kerken zijn erg dankbaar dat het mogelijk was hun beschadigde kerken weer op te bouwen tot eer van God.

'De herstelde kerk in Sambu'

Bouw en herstel van huizen
We konden drie huizen herbouwen voor gezinnen van wie het huis helemaal vernield was door de overstroming. Het was geweldig de vreugde en voldoening af te lezen van de gezichten van de families van wie de huizen werden herbouwd. Een van de mannen zei: ‘Inderdaad, in Christus hebben we een grote familie die zich zelfs uitstrekt naar Duitsland – de liefde van Christus is niet aan afstand gebonden’ we konden ook twee zwaar beschadigde huizen herstellen.

'Nabila huis in aanbouw'


'De Issakhu familie waarvan het huis is hersteld'

Zaden
We hebben een aantal boeren kunnen helpen om wat zaad te kopen ter voorbereiding op het komende seizoen.

Namens alle mensen en dorpen die geprofiteerd hebben van deze hulp, wil het Hulp Comité in Ghana zijn diepste dank overbrengen aan Call of Hope, Duitsland en aan al onze gebedsvrienden en financiële supporters die bijgedragen hebben aan de hulp en zoveel liefde aan onze mensen hebben betoond. Het heeft heel veel betekend.

GEBEDSPUNTEN:

  • bid om een goede oogst dit jaar

  • bid dat we nog meer fondsen kunnen werven om mensen te helpen die nog kapotte huizen hebben.

Geen opmerkingen: