dinsdag 28 april 2009

Slangen!

Het regenseizoen is begonnen. De mensen kijken meestal met verlangen naar dit seizoen uit. De regens geven verkoeling na een lange periode van hitte en stof. Maar nog belangrijker, ze geven hoop op voedsel; in deze tijd van het jaar beginnen voedselvoorraden van het voorgaande regenseizoen namelijk op te raken. Zodra de eerste regens vallen, zie je met name de mannen vroeg in de ochtend in oude kleren op pad gaan. Sommigen hebben een fiets, anderen lopen naar hun land. De twee gereedschappen die ze meestal bij zich dragen zijn een lang kapmes en een 'hoe', een ijzeren schep aan een gebogen stok waarmee ze het land omploegen. Maar het werken op het land is niet zonder gevaren. In deze periode worden veel boeren door giftige slangen gebeten, soms met de dood tot gevolg.

In de afgelopen week hadden we zelf een slang in huis. Er zijn hier hele dunne giftige slangen die soms onder de deuropeningen naar binnen kruipen. Gelukkig gebeurde dat 's avonds en merkten we de slang tijdig op voordat hij zich ergens in een hoekje verstopte. Micah is gek op ongedierte en regelmatig komt hij triomphantelijk met een regenworm, torretje of krekeltje aanzetten. Het verschil tussen een lange regenworm en een kleine dunne slang is hier in Ghana niet zo heel groot. Inmiddels is uiteraard het gat onder de deur gedicht.

We krijgen ook regelmatig bezoek van mensen met slangenbeten. Afgelopen week gebeurde dat twee maal. De eerste persoon die kwam was door een dikke korte slang in zijn hand gebeten die zich verstopt had tussen de 'poot yams'. Hij wist de slang van zich af te schudden en dood te maken. Met de dode slang kwam hij naar ons toe. De tweede man was aan het wieden op zijn land en werd door een slang in zijn been gebeten.

"de korte dikke slang"

Wat moeten die mensen bij ons thuis zullen jullie je misschien afvragen. Een zendeling die in het verleden met onze kerk werkte heeft een 'schokker' geintroduceerd. Een schokker is een klein apparaatje dat we hier lokaal kunnen laten maken waarmee je stroomstoten rond de beet van de slang kunt geven waardoor het eventuele gift dat de slang naar binnengespoten heeft, geneutraliseerd wordt. Een dergelijke behandeling van een slangebeet kost misschien omgerekend 1 euro en dat is voor vier nieuwe batterijen (de behandeling moet overigens wel binnen een uur plaatsvinden). Een behandeling in het ziekenhuis kost meestal 50 tot 150 euro!

"de schokker"

"gebruik van de schokker"

In veel dorpen waar we een kerk hebben, hebben we de schokker geintroduceerd en uiteraard hebben we er zelf een in huis voor de mensen in onze directe omgeving. De schokker dient in de eerste plaats om mensenlevens te redden maar het geeft ons ook de gelegenheid om bruggen te bouwen voor evangelisatie; een woord van bemoediging, een kort gebed, wat te eten of te drinken of alsnog medische zorg mocht het voor de behandeling met de schokker te laat zijn, heeft menig slachtoffer aan het denken gezet.

Dank God:

  • voor een vroege start van het regenseizoen
Bid God:
  • voor een goed regenseizoen
  • voor bescherming van de boeren
  • voor fondsen zodat we meer schokkers kunnen laten maken (een schokker kost 10 euro maar wordt voor 5 euro aan de dorpen verkocht)
  • dat door de liefde en bewogenheid van de 'schokker dienst' mensen getrokken zullen worden naar the 'Grote Schokker'! (Num 21:8)

Geen opmerkingen: