dinsdag 7 april 2009

Vrede!

'Moskee in Tamale'

Sommigen van jullie zullen zich misschien herinneren dat we in April 2006 over Rahman geschreven hebben. Rond die tijd kwam hij bij ons op bezoek in Yendi. Toen hij nog jong was heeft hij de Koran leren lezen in het Arabisch. Daarnaast heeft hij ook de Koran bestudeerd. Daarom kon hij gebeden in de Moskee leiden en mensen zochten hem op om advies te vragen in tijden van moeite, hij ontving daarom ook de titel 'Malam'. Omdat hij die titel heeft, respecteren familie en mensen uit zijn omgeving hem enorm. Over de afgelopen jaren is hij ook betrokken geweest bij een dialoog tussen Moslims en Christenen. Abukari en Rahman zijn neven en goede vrienden, ze bezoeken elkaar regelmatig. Toen Rahman ons drie jaar geleden opzocht, werd er net een nieuwe Moskee in ons dorp geopend en als een dominee was Abukari daarbij uitgenodigd. Hij ging er samen met Rahman naar toe. Tijdens de toespraken sprak de Imam vaak over de 'gevaren' van het Christendom. Nadat de plechtigheid over was, sprak Rahman hier zijn verbazing over uit, 'waarom preken ze niet over Islam en hoe je als Moslim moet leven?' Hierop volgde een lang gesprek tussen Abukari en Rahman. Samen bestudeerden ze versen uit de Bijbel en de Koran. Uiteindelijk zei Rahman dat hij binnen de Islam de echte blijdschap en vrede mist die hij wel vindt in het Christendom en dat hij daarom Christen wilde worden. Dit was een enorme doorbraak; we hadden meer dan vijf jaar voor hem gebeden. Het was ook een doorbraak omdat hij zo diepgeworteld was in de Islam en om zijn positie in de gemeenschap. Sindsdien heeft Rahman regelmatig onder druk gestaan van mensen die gehoord hebben dat hij Christen geworden is.

Sinds dat moment,drie jaar geleden heeft Rahman in het geheim een kerk bezocht terwijl hij ook nog regelmatig naar de Moskee ging om de vrede te bewaren tussen zijn familie, vrienden en de gemeenschap. In deze jaren van verstoppertje spelen is er veel gebeurd. Rahman probeerde zijn nieuwe geloof geheim te houden maar dit was niet mogelijk omdat zijn nieuwe leven in Christus hem verraadde; hij gedroeg zich anders dan voorheen. Als z'n vrienden hem vroegen waarom hij zich anders was gaan gedragen was zijn antwoord simpel: "Het is Jezus". Sommige vrienden namen dit antwoord niet licht op en besloten om de gemeenschap waar Rahman uitkomt tegen hem op te zetten. Mensen in zijn omgeving lachten hem uit als ze hoorden dat Rahman nu een volgeling van Jesus was.

'Na het gebed in de Moskee'

Afgelopen week bereikte het nieuws een oudere Iman van wie Rahman indertiijd onderwijs ontvangen heeft in Islam, de Koran en de aanverwante gebruiken. Hij besloot Rahman met drie andere Imams te bezoeken. Tijdens de ondervraging, bevestigde Rahman dat wat ze over hem gehoord hadden waar was. De oudere Imam begon ongecontroleerd te huilen en zei, "zelfs als je een onverantwoordelijk iemand zou zijn, of een alcoholist zou dat beter zijn dan een Christen." Aan het einde van hun bezoek leende een Imam Rahman's enige Bijbel..... Nadat hij door dit alles gegaan is, besloot Rahman dat het nu tijd is om het nieuws volgende week openlijk aan zijn familie te vertellen. Hij heeft nu ook besloten zich aan te sluiten bij een kerk met veel Dagomba Christenen in de omgeving waar hij woont. Rahman heeft jullie gebed, ondersteuning en bemoediging hard nodig om door deze stormen te zeilen.

BID:

  • voor Rahman, dat hij in staat zal zijn om te volharden ondanks de druk van familie en zijn omgeving

  • voor Rahman's vrouw Samira, voor haar is de situatie erg ongemakkelijk en min of meer een 'afgang'
  • dat veel Dagomba mensen die het licht gezien hebben, aangemoedigd zullen worden dezelfde stap te nemen als Rahman ondanks de druk die dat oplevert
  • dat Rahman nieuwe vrienden zal vinden die hem zullen helpen op zijn Christelijke reis.

Geen opmerkingen: