vrijdag 15 januari 2010

Terugblik op Kerst

Terwijl bij jullie de temperaturen fors daalden, rees te temperatuur hier tot zo'n 40 graden. Op kerstochtend hebben we met ons gezin een kleine kerk in een afgelegen dorp bezocht. De kerk wordt gevormd door twee gezinnen en verder zijn er nog veel kinderen uit het dorp die de kerk bezoeken. Gelukkig deed het geringe aantal mensen niet onder voor de feestvreugde.

'een kijkje in de kerk'

Terwijl Abukari binnen preekte, verzamelde ik de kinderen onder de mangoboom buiten het kerkje en vertelde het kerstverhaal.

'de kinderen komen onder de mangoboom samen

Het waren niet alleen de kinderen die luisterden - een groepje volwassenen kwam er ook bij staan - een mooie gelegenheid om het kerstverhaal door te trekken naar Pasen.


Het was voor ons erg bemoedigend om te zien hoe de paar volwassenen die deel uit maken van dit kerkje er echt een byzonder feest van maakten. Ze hadden rijst gekookt voor alle kinderen maar ook voor de buren. In het noorden van Ghana is het de gewoonte om eten uit te delen op feestdagen. En ook al zijn zij de enigen in het dorp die kerst vieren, het weerhield hen er niet van om de boodschap van kerst ook met een pannetje rijst aan hun buren door te geven.

'rijst koken voor de leden van de kerk en de buren'

'het eten wordt in kleine zakjes aan de kinderen uitgedeeld'

Terwijl we zaten te eten, werd ons gevraagd of we een zieke jongen van een jaar of vijftien in de auto mee terug wilden nemen naar het ziekenhuis in Yendi - hij was inmiddels te zwak om op een motor of fiets vervoerd te worden. We vermoedden dat hij blindedarmonsteking had. Zijn moeder en broer vergezelden hem - en zo werden we een soort van ambulancedienst. De jongen was erg ziek, Tweede kersdag werd de jongen naar Tamale vervoerd om daar geopereerd te worden. We weten niet of de operatie nog plaatsgevonden heeft maar hij is in het ziekenhuis in Tamale overleden, heel verdrietig.

's Avonds heb ik met Augustina en Amina, twee jonge vrouwen die min of meer deel uitmaken van ons gezin, een kerstdiner gekookt. Het begint traditie te worden want de afgelopen jaren en ook dit jaar weer stond er 'eend' op het menu!

'Kerstdiner bij ons thuis'

'blij met onze kerstcadeaus'

Dank God voor:

  • de goede kersdagen en jaarwisseling
  • het kleine dorpskerkje en de wijze waarop ze getuigen in hun directe omgeving

Bid:

  • dat de boodschap van kerst nog lang mag doorklinken in de harten van degenen die nog geen Christen zijn
  • voor troost voor de familie van de overleden jongen
  • gezondheid en energie - we blijven allemaal een beetje kwakkelen, niets ernstigs maar het is soms een beetje ontmoedigend

Geen opmerkingen: