dinsdag 2 februari 2010

Tijd?

Een paar weken geleden bezochten we op een zondag een kerkje in een afgelegen dorp. In het regenseizoen kun je dat dorp per auto niet bereiken. Voor voetgangers, motorrijders en fietsers wordt er in die periode een profosorisch bruggetje gemaakt zodat het dorpje niet compleet geisoleerd raakt. Toen wij het dorpje bezochten was het water in de rivier inmiddels flink gedaald.

'het bruggetje'

Nadat de kerkdienst afgelopen was, werd ons verteld dat de 'market truck', een vrachtwagen die op de dagen dat er markt is in Yendi (eens in de zes dagen) mensen uit het dorp haalt en aan het eind van de dag weer thuisbrengt, al twee weken kapot is. Voor degenen die alleen de benenwagen als vervoermiddel hebben (en dat zijn er heel veel) betekent dat dus dat ze niet naar de markt kunnen gaan.

'market truck'

Met onze komst en de komst van onze auto naar het dorp werd er voor een aantal mensen de gelegenheid gecreeerd om het dorp te kunnen verlaten. Een groepje vrouwen vroeg aan ons of er plaats in onze auto was voor hen om mee naar Yendi te rijden. Ze waren al een paar dagen daarvoor naar het dorp gekomen voor een trouwerij maar hadden nog geen manier gevonden om terug naar Yendi te reizen. In Ghana is een auto niet gauw vol en met een beetje gewrik en geschuif konden we vier vrouwen een lift bieden. Het is grappig om te bedenken dat deze vrouwen helemaal niet gebonden waren aan een dag of tijd waarop ze in Yendi terug moesten zijn. als de gelegenheid komt dan grijp je die, als er geen optie is, nou dan wacht je gewoon een dagje langer, lekker relaxed!

Er is een Afrikaans gezegde dat zegt: 'Jullie (het Westen) hebben een klok maar wij hebben de tijd.'

'oversteken van de rivier met de auto in het droge seizoen'

2 opmerkingen:

haroldswereld zei

Klinkt erg relaxed :) maar wellicht in onze ogen te relaxed? Er moet toch een middenweg zijn zou je denken.

haroldswereld zei

Nog wat hè: Magdalena Twittert inmiddels. Weet je wat dat is? Geen idee voor jullie?