zaterdag 4 september 2010

Discipelschap

De kerken die verbonden zijn met SIM (De zendingsorganisatie ‘Serving in Missions’) waarvan de Bible Church of Africa (BCA) in Ghana één is, vormen samen een associatie die ‘Evangel Fellowship’ genoemd wordt. In februari van dit jaar legde God een last op de harten van de leiders van ‘Evangel Fellowship’ om ‘discipelschap’ prioriteit binnen de kerken te geven. Evangel Fellowship voelt zich geroepen om terug te keren naar ‘radicaal discipleschap’. Deze visie werd verder ontwikkeld door een werkgroep, waarvan Abukari lid is, die in augustus in Ethiopië samenkwam.

Tijdens een van de vergaderingen

Gedurende de samenkomst werd er door de werkgroep vastgesteld dat in veel kerken en ook binnen BCA het maken van discipels geen prioriteit meer heeft. Het gevolg is dat de kerken wel aan de oppervlakte groeien maar dat ze niet diep geworteld raken. Mensen worden vaak uitgenodigd om hun leven aan Jezus te geven en reageren daar veelal positief op maar ze worden lang niet altijd begeleid in het volgen van Jezus. Ze zijn gered en weten wie Jezus is en wat Hij voor hen gedaan heeft, maar worden niet hervormd naar Zijn beeld en gelijkenis. Er zijn uiteindelijk velen die het geloof de rug toekeren. Sommigen worden weggelokt van de waarheid op zoek naar spectakel (er zijn in Afrika veel valse profeten die beweren in de naam van Jezus tekenen en wonderen te doen) of door kerken die rijkdom en welvaart beloven maar lijden, vervolging en de weg van het kruis ontkennen. We zien dat er een opwekking plaatsvindt op Afrikaans grondgebied, dagelijks vinden er bekeringen plaats. Als kerken moeten we ons afvragen of wij klaar zijn voor die opwekking. Waar is onze werkkracht? Hebben we mannen en vrouwen die werkelijk in het Woord van God geworteld zijn die op hun beurt discipels kunnen maken? Als er een opwekking gaande is waarom is kwaad en corruptie op het Afrikaanse continent dan nog steeds stijgende?

Ontmoeting met een groep die toegerust wordt om discipels te maken

De samenkomst in Ethiopië gaf ons de gelegenheid om als leden van verschillende landen te zien dat discipelschap onze drijfveer moet zijn als kerken. Tijdens onze vergaderingen en bezoek aan ‘Discipelschapcentra’ werd het ons opnieuw duidelijk dat God de mens twee heel belangrijke geboden heeft gegeven, ‘...En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talkrijk...’ (Gen. 1:28) en ‘Gaat dan henen, maakt al de volken tot mijn discipelen...’ (Matt. 28:19). Als je naar deze geboden kijkt dan heeft de mensheid het eerste gebod van vermenigvuldiging vervuld. In de Bijbel wordt vaak gesproken van mensen die vele jaren geleefd hebben, kinderen kregen en overleden. Ondanks honger, oorlog, ziekte, rampen e.d. heeft de aarde nu zo’n 7 miljard inwoners. De mensheid (i.i.g. in Afrika) gaat ver in het vervullen van deze opdracht, er wordt veel gevast en gebeden om kinderen, er worden gigantische bedragen uitgegeven aan fertiliteitsonderzoek en –behandeling, enz. Het tweede gebod, geestelijke vermenigvuldiging, is maar mondjesmaand vervuld ondanks de autoriteit die met de belofte gepaard gaat ‘mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde’ en de belofte van God’s aanwezigheid in ons leven ‘tot aan de voleinding der wereld.’ Dit is een enorme uitdaging voor onze generatie Christenen die in een tijd leven van snelle en onmiddelijke groei. Een generatie waar materialisme het leven uit de kerk dreigt te zuigen en omringd door de krachtige opruk van Islam.

Tijdens de bijeenkomst in Ehtiopie hebben we plannen gemaakt hoe we discipelschap opnieuw een belangrijke plaats binnen onze kerken kunnen geven, er zijn strategieen uitgezet hoe we de kerken in Afrika (specifiek de aan SIM gerelateerde kerken) kunnen toerusten voor deze belangrijke taak in tenminste 20 landen.


Abukari eet een traditioneel Ethiopisch gerecht, 'enjera', een soort van pannenkoek met soep of saus

Ethiopische kleren voor Samuel en Micah

Dank God voor:
  • Een veilige reis naar en van Ethiopië
  • The mogelijkheid om strategieën uit te zetten om de implementatie van de gedeelde visie van discipelschap mogelijk te maken

Bid voor:
  • De implementatie van het plan, dat het niet alleen maar een document is maar dat het leiderschap van de kerk alles in haar mogelijkheid zal stellen om het ook uit te voeren
  • Voor fondsen voor de training van het toerusten van mensen binnen de kerken
  • Voor Abukari, hij is de coördinator ‘Discipelschap’ voor heel Ghana
  • Voor kerken en individuen (zendelingen) die een partnerschap met BCA willen aan gaan in het dienen van Christus op het gebied van discipelschap.

Geen opmerkingen: