dinsdag 12 oktober 2010

Elke druppel bepaalt de inhoud

Onze buren moeten ongeacht hun sociale positie het Evangelie horen; het reddende woord van God. Het goede nieuws voor de ‘armen’ is voor de gehele mensheid. Door jullie worden we met dit Evangelie naar de mensen om ons heen gezonden. Het is een fundamenteel mensenrecht om te eten en we geloven ook dat het een mensenrecht is om het Evangelie te horen. In het dorp waar we leven en God dienen gaan de mensen, veelal boeren, door een periode van schaarste, er is gebrek aan voedsel in hun huizen in de periode van juli tot september. De oude voorraad voedsel is nagenoeg op en de oogst van dit jaar is nog niet binnengehaald waardoor er drie maanden zijn waarin veel families moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en voldoende voedsel voor hun families te vinden, een erg stresvolle periode.

Vrouwen dragen brandhout van hun land naar huis

In deze periode van voedseltekort is het heel normaal om vrouwen met zware lasten brandhout naar de markt te zien lopen om te verkopen. Met het geld wat ze verdienen, kopen ze dan mais voor het gezin. Kinderen en vrouwen hebben het het moeilijkst, je ziet veel ondervoede en huilende, hongerige kinderen in het dorp.
Vrouwen op weg naar de markt
In onze poging om het Evangelie te leven, delen we vaak voedsel met onze buren in deze periode om hun last wat te verlichten. Toch lijkt onze hulp vaak maar een druppel op de gloeiende plaat gezien het aantal mensen dat hulp zou kunnen gebruiken.

Bemoedigd door een verhaal van de ‘Zeester in de Oceaan’, geven we niet op; ‘Op een ochtend zag een man een klein meisje op het strand lopen. Hij zag dat het meisje regelmatig neerknielde, iets uit het zand oppakte en het vervolgens in het water gooide. De man was nieuwsgierig en volgde haar een tijdje. Hij ontdekte dat ze aangespoelde zeesterren terug in de zee gooide. De man schudde zijn hoofd en zei, ‘Meisje, er liggen hier duizenden zeesterren op het strand. Het maakt toch geen verschil als je er een paar teruggooit in de zee?’ Het meisje keek naar de zeester in haar hand en zei, ‘het maakt een groot verschil voor deze.’ Het is waar, elke druppel helpt de inhoud te bepalen, dus laten we vooral doorgaan want elke druppel telt. Bid met ons als we overal waar we ons bevinden naar wegen zoeken om het Evangelie handen en voeten te geven.

Het delen van mais met onze buren (1)
Het delen van mais met onze buren (2)
Het delen van mais met onze buren (3)
Dank God voor:
  • De mogelijkheden die Hij creeert om Zijn liefde uit te dragen
  • De overvloed die wij hebben

Bid voor:
  • Onze buren en velen met hen, dat ze de komende periode voldoende te eten zullen hebben
  • Vrijgevigheid, dat we met blijmoedigheid en een gulle hand zullen geven
  • Een workshop die we aan het voorbereiden zijn over ‘gezinsleven’ voor onze kerkleiders en hun vrouwen
  • Een laatste bijeenkomst in een serie bijeenkomsten die Joke voor de vrouwen van de kerken georganiseerd heeft
  • Abukari’s studie, dat hij in staat zal zijn tijdig zijn onderzoek te presenteren.

1 opmerking:

Harold Prost zei

Prachtig voorbeeldverhaal! Sterkte in deze moeilijke periode. Lijkt me lastig te zien hoe moeilijk de gezinnen om je heen het hebben.