vrijdag 19 augustus 2011

Water Dag

We zijn weer terug in Yendi - eindelijk thuis. We zijn ook weer terug in het Ghaneze ritme zoals de toevoer van water naar ons huis.


Vandaag is het 'waterdag' bij ons. Gemiddeld stroomt er een keer per week water door de waterleidingen richting ons huis. Onze watertanken worden weer gevuld maar tegelijkertijd komen alle vrouwen uit de buurt ook water bij ons halen. De meeste vrouwen hebben grote drums waar ze water in opslaan. Op de dagen dat er water bij ons uit de kraan komt, halen ze water bij ons om ook hun voorraad aan te vullen. Het is op zo'n dag vaak een komen en gaan van vrouwen - want voor je een drum gevuld hebt moet je heel wat keren heen en weer lopen. De dag dat het water stroomt, is meestal ook de dag dat de vrouwen hun was doen - ze hoeven immers niet ver te lopen voor water op zo'n 'waterdag'. De kinderen helpen ook met water halen - meestal zijn het de meisjes. Maar de jongens wassen hun eigen kleren. En zoals op een van de foto's te zien is, helpen Samuel en Micah de buurjongen met de was.


Maar we komen ook terug in ons leef- en werkritme. De jongens hebben nog vakantie van school. Omdat ze de laatste weken school in Nederland gemist hebben en omdat ze ook een tijd geen Engelse les gehad hebben, probeer ik ze bij te spijkeren tot het niveau dat ze verwacht worden te hebben als ze weer naar school gaan in september. Samuel leest al behoorlijk Engels en Micah probeert het alfabet te leren. Dat zou hij eigenlijk moeten kunnen lezen en schrijven voor hij in September weer naar school gaat.

Abukari is momenteel in Accra waar hij een bijeenkomst heeft over het stimuleren van discipelschap binnen de kerken met Ethiopische, Nigeriaanse en Amerikaanse collega's. Het is een vervolg op de bijeenkomst in Ethiopie van vorig jaar. Tijdens deze bjieenkomst worden de strategieen omgezet in een activeitenplan en worden de deelnemers getraind in het coachen van 'discipel makers'.

Het alfabet leren

Oh, en tussendoor hebben we ook nog de 6e verjaardag en 4e verjaardag van Samuel en Micah gevierd! 



Geen opmerkingen: