woensdag 21 september 2011

God’s plan op God’s tijd

Op 10 september bezochten we de kerk in Worivi. Worivi is een afgelegen Dagomba dorp met een kleine kerkgemeenschap. Het leiderschap van deze kerk heeft met vallen en opstaan de kerk over de afgelopen jaren geleid maar gelukkig volhard! Een paar teamleden van Videre gaan met ons mee. Als we uit de auto stappen worden we al snel omringd door een grote kinderschare want een auto vol blanke mensen is niet zo’n gebruikelijk fenomeen in Worivi. Na een tijdje verzamelen de leden van de kerk zich en worden bankjes en stoelen uit de huizen gehaald om iedereen een plekje te geven. Buiten voor het raam van de kerk staan twee tieners – Abukari roept ze naar binnen.

Het dorp Worivi

De dienst begint. Nadat we gezongen hebben, bidden we voor noden van de kerk en haar leden. Er zijn een aantal mensen ziek waar speciaal gebed voor gevraagd wordt. Nog steeds komen een aantal mensen naar binnen. De leider van de kerk vertelt ons dat een paar mensen uit het dorp gehoord hebben dat we hier zijn en dat ze graag willen dat we voor hen bidden. Het zijn moslims die normaal gesproken de kerk nooit bezoeken. Een man met een opgezwollen hand, een vrouw die al jaren getrouwd is maar geen kinderen heeft, een vader die met een ziek kind naar voren komt. We dragen hen aan God op, bidden voor genezing en dat God hun hart zal openen voor het evangelie.

Het kerkgebouw

Brian, één van de leden van het team van Videre preekt uit Johannes 4 over de ontmoeting tussen de Sameritaanse vrouw en Jezus; over het levende water.  Een verhaal wat nauw aansluit bij de mensen in de dorpen.  Nooit meer ‘dorst’ te hoeven lijden maar vervuld te zijn met Jezus zelf, eeuwig leven.

Na de dienst komen de twee tieners naar Abukari toe, één van hen, Adam, zegt dat hij zijn leven aan Jezus wil geven! Geweldig.  Abukari gaat een gesprek met ze aan maar veel mensen luisteren mee, ook een aantal Moslims. Een oude vrouw probeert ze te ontmoedigen – het is zo moeilijk om Christen te zijn in een omgeving waar de mensen tegestand zullen bieden.  Maar de jongen is standvastig. Abukari bidt met hem en zegt dat hij ze later deze week zal ontmoeten.

Afgelopen donderdag had Abukari een gesprek met Adam en ook met de andere tiener, Mareek. Adam vertelde dat hij al een paar keer bij de leider van de kerk in Worivi op bezoek geweest was om hem te vertellen dat hij Christen wilde worden maar iedere keer als hij zijn huis opzocht was de leider niet thuis. Afgelopen zondag was hij op zijn fiets onderweg naar Yendi toen hij zag dat onze auto richting Worivi reed. Hij besloot ons te volgen en terug te keren naar Worivi. Hij aarzelde om de kerk binnen te gaan, wat zouden de andere mensen zeggen? Maar toen Abukari hen naar binnen riep was het net of God zelf hen uitnodigde. Mareek, zei nu ook dat hij zijn hart aan Jezus wil geven. Het is geweldig hoe God op Zijn tijd, Zijn plan uitvoert en hoe velen daar een schakel in mogen zijn.

Abukari met Mareek (l) en Adam (r)

Afgelopen zondag waren we opnieuw in deze kerk. De jongens konden niet naar de kerk komen omdat Adam’s vader hen gezegd had te helpen met oogsten. Tegelijkertijd waren er Moslim predikers in het dorp om de mensen te waarschuwen en ze te ontmoedigen om vooral geen Christen te worden.

Bid voor deze twee jongens. Ze zullen veel tegenstand ondervinden van familie en vrienden.

Kerkdienst van afgelopen zondag


Geen opmerkingen: