vrijdag 22 juni 2012

Malaria

Velen van jullie zijn niet erg bekend met de ziekte malaria, en dat is maar goed ook. In Ghana is malaria een veel voorkomende ziekte. Zelf hebben we ook zeker een paar keer per jaar malaria. Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door malariaparasieten die overgebracht worden aan mensen door muggen. In Ghana krijgen 3.5 miljoen mensen elk jaar malaria. Maar in Ghana sterven per jaar ook zo’n 20,000 kinderen onder de vijf jaar als gevolg van malaria! Dat is ongeveer 25% van het sterftecijfer van de kinderen die onder de vijf jaar in Ghana overlijden. Over de afgelopen jaren heeft de Ghaneze gezondheidsorganisatie samen met UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie veel gedaan om malaria te voorkomen en te behandelen. Één van de dingen die ze doen is het distribueren van met insecticide behandelde muskietennetten onder kinderen en zwangere vrouwen. Ze distribueren daarnaast ook medicatie aan vrijwilligers in dorpen zodat de mensen snel toegang hebben tot medicijnen mocht dat nodig zijn omdat er in veel dorpen geen klinieken zijn.

Om de verspreiding van malaria te voorkomen en de impact ervan te verminderen is het ook nodig om de mensen onderwijs over de ziekte te geven en hun gedrag te beïnvloeden. In het dorp waar we wonen zijn over de afgelopen jaren ook muskietennetten uitgedeeld aan families met jonge kinderen en zwangere vrouwen. Maar dat werkte niet echt. Veel vrouwen en kinderen slapen op matten in dezelfde hutjes maar niet op vaste plaatsen. Waar moesten ze dan de netten ophangen die ze gekregen hadden? Daarnaast hebben de meeste mensen ook geen hamers en spijkers in hun huis om de netten goed op te hangen. Heel veel van deze netten zijn nooit gebruikt. Er is nu een nieuwe strategie. Als er nu netten uitgedeeld worden, worden ze door degene die ze uitdeelt ook opgehangen. Dit heeft heel veel verschil gemaakt. De mensen beginnen nu te zien hoe de netten de muggen buiten houden en ze daardoor minder vaak ziek zijn. Naast het verspreiden van netten, wordt de mensen ook geleerd wat de symptomen van de ziekte zijn. Vaak zien de mensen er de noodzaak niet van in om medische hulp te zoeken als ze koorts hebben tenzij het heel erg wordt. Vaak reageren de ouders van jonge kinderen te laat en dat is dan ook één van de redenen waarom er zoveel kinderen alsgevolg van malaria overlijden. Met plaatjes wordt het publiek over malaria onderwezen.


Zowel in de kerk als ook in het alfabetiseringswerk geven we de mensen vaak advies hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en ze veel voorkomende ziektes kunnen voorkomen. Er is bijvoorbeeld heel weinig algemene kennis over het belang van het handen wassen met zeep of het gevaar van hoge koorts bij jonge kinderen. Soms nodigen we ook verpleegkundigen uit om tijdens samenkomsten informatie over bepaalde ziektes en het herkennen of voorkomen ervan te geven.

Verpleegsters leggen aan de vrouwen van de kerk uit waarom het belangrijk is om je handen met zeep te wassen nadat je naar de wc geweest bent

Een paar weken geleden reisden we naar één van onze kerken in een afgelegen dorp. We kwamen langs een voetbalveld waar kinderen oude muskietennetten in de doelpalen gehangen hadden. Zo werden de oude netten hergebruikt!

Oude muskietennetten hergebruikt!


Geen opmerkingen: