donderdag 28 maart 2013

Dag van de Onafhankelijkheid

Op 6 maart vierden we de onafhankelijkheid van Ghana wat in het verleden onder de koloniale heerschappij van de Britten Goudkust genoemd werd. Op 6 maart 1957 werd Ghana als eerste voormalig koloniale land in Sub-Sahara Afrika, onafhankelijk.

Leder jaar wordt deze byzondere dag door heel Ghana herdacht en gevierd. Voor de schoolgaande kinderen is het hoogtepunt de mars-competitie die in de district hoofdsteden gehouden wordt, zo ook in Tamale. Al vroeg in de ochtend gingen we met Samuel en Micah naar het grote Jubileum Plein om ons van een plaatsje op de tribune te verzekeren. Het duurde niet lang of het hele plein stroomde vol met scholieren in hun mooiste uniformen. Omdat de wegen rond deze tijd van het jaar zo verschrikkelijk stoffig zijn, deden de leerlingen hun witte sokken pas op het plein aan om er zo netjes mogelijk uit te zien. Want niet alleen voor het in de maat marcheren konden er punten veroverd worden maar ook voor uiterlijk. De militairen en politie waren ook van de partij om hun vaardigheden te tonen.





Onder begeleiding van een brass band marcheerden de studenten, militairen en politie rond het plein. Vanaf de tribune leek het net een grote mierenkolonie. Onvoorstelbaar hoe men ondanks de enorme hoeveelheid mensen het geheel zo geordend kon laten verlopen.


Maar de parade was meer dan een competitie alleen. De onafhankelijkheid van Ghana ging niet zonder slag of stoot. In de eerste jaren na de onafhankelijkheid zijn er een serie coupes gepleegd, was er regelmatig wisseling van de wacht en spanning in het land. Maar geleidelijk aan is Ghana uitgegroeid tot een jong-volwassen democratie. De leerlingen zijn trots op hun moederland en dat laten ze zien in de wijze waarop ze op een dag als 6 maart samenkomen. Met hoop en verwachting zingen ze het volkslied: ‘God bless our homeland Ghana, And make our nation great and strong …. Raise high the flag of Ghana … Black star of hope and honour.’


Omdat zowel deelnemers als toeschouwers een aantal uren op het plein doorbrachten, trok de samenkomst ook allerlei handelaren aan die ervoor zorgden dat er niemand honger of dorst hoefde te lijden. Vanaf een afstandje hebben we de variate aan waren die bij ons voor de tribune langsging vast proberen te leggen. Van snoepjes tot flesjes drinken, van zakdoeken en pennen tot vleesbroodjes, van zakjes water tot gekookte eieren, van ijsjes tot advocados en een toren koekjes.
 


Geen opmerkingen: