dinsdag 30 september 2008

Verjaardagen!

Zoals jullie in onze laatste nieuwsbrief hebben kunnen lezen hebben Samuel en Micah net hun derde en eerste verjaardag gevierd. 't Wordt hoog tijd om jullie te informeren over hun dagelijkse activiteiten.

Micah is een zeer actief jongetje - hoe meer actie, hoe leuker hij het vindt. Hij is de beste klimmer in huis en klimt op alles wat maar mogelijk is. Hij is gek op Samuel en alles wat zijn grote broer doet, wil hij nadoen. Als hij ergens een fiets ziet of zelfs een motor is hij niet meer te houden en wil hij erop zitten en het liefst nog rijden ook natuurlijk. Hij brabbelt heel wat af in een voor ons nog onbekende taal hoewel er een paar woordjes zijn die we herkennen, 'dag' en 'naa' (een groet in het Dagbani).

Samuel is de grote verzamelaar; takjes, steentjes, blikjes, blaadjes, alles sleept hij mee naar binnen en zijn van grote waarde in zijn ogen. Hij is gek op verse pinda's en mais. Hij speelt graag buiten met zijn Ghaneze vriendjes en vriendinnetjes maar kan ook genieten van lekker alleen binnen spelen met zijn trein, duplo of ander speelgoed. Hij tekent en verft graag.

'Micah met papa op the motor'

'Samuel en Micah samen op een fiets'

'plezier op de driewieler'

Voor de verjaardagen van Samuel en Micah hebben we een grote zandbak bij ons huis gemaakt. Niet alleen Samuel en Micah vinden dat geweldig maar de buurkinderen ook. Vorige week telde ik 23 kinderen in de zandbak!

'spelen in de zandbak'

Sinds vorige week gaat Samuel naar een nieuwe school, 'North Eastern Christian Academy'' (NECA). Het is nog even wennen; nieuwe leerkrachten, kinderen en schoolomgeving maar tegelijkertijd is het wat school betreft een vooruitgang. Veel scholen in Ghana zijn nogal leerkrachtgericht en de klassen zijn erg vol. Deze school probeert meer kindgericht te werken en de klassen zijn kleiner waardoor er meer individuele aandacht is. De school is een week oud en heeft ook nog heel wat zaken te regelen om het geheel goed op poten te zetten maar het belooft iets goeds. Ze hebben zelfs speelgoed voor de jongere kinderen, lezen boekjes met ze en doen creatieve dingen. Voor jullie is dat misschien niet verbazingwekkend maar voor scholen in Ghana is dit behoorlijk uitzonderlijk.

Ben je een leerkracht en Christen en wil je de uitdaging aangaan om een tijdje als vrijwilliger op de school te komen werken dan ben je van harte welkom!


Dank God voor:

  • de levens van Samuel en Micah en de blijdschap die ze ons dagelijks geven

  • de vele vriendjes die ze hebben en de mensen die voor ze zorgen als wij aan het werk zijn

  • de nieuwe school in Yendi

Bid voor:

  • de lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkeling van Samuel en Micah

  • wijsheid bij de opvoeding in een cross-culturele omgeving

  • de nieuwe school van Samuel, voor de kinderen en de leerkrachten dat iedereen snel gewend zal raken aan de nieuwe leeromgeving

Geen opmerkingen: