dinsdag 3 maart 2009

Een familie vakantie

Een paar weken geleden hadden we bezoek uit Nederland - Dominee Riemer Venema en Henk Bouwmeester van de Baptisten Gemeente Bethel in Hoogeveen . Bezoek is voor iedereen altijd een feest. Ten eerste omdat we het fijn vinden gasten te hebben en hun deel te maken van ons leven en werk hier. Het is ook heerlijk om weer eens een tijdje Nederlands te kunnen praten onder het genot van een kopje echte Nederlandse koffie. Natuurlijk verwelkomen we ook altijd alle 'echte' Nederlandse heerlijkheden zoals kaas, koffie, stroopwafels, dropjes, stroop, enz. De kinderen vonden het ook geweldig, een beetje extra aandacht. Over dit bezoek in onze volgende nieuwsbrief meer.

Omdat we Riemer en Henk per auto terug brachten van Yendi naar Accra vanwaar ze naar Nederland vlogen (een reis van zo'n 9 uur over 250 km onverharde en 250 km geasfalteerde weg) besloten we als gezin er een klein weekje vakantie aan vast te knopen. Het leven in zo'n grote stad is voor ons even een aangename afwisseling met het relatief afgelegen Yendi. De Atlantische Oceaan is de eerste grote aantrekkingskracht, heerlijk duiken in de hoge golven of spelen op het strand. Kijken naar toeristen, allerlei artikelen die mensen op het strand verkopen en je laten amuseren door dansers en drummers die wat geld proberen te verdienen. Onder het genot van een koud flesje cola en een kehbab is het daar prima uit te houden.

'Accra strand'


'bij de oceaan'


'kijken naar de oceaan golven'

Maar dat is niet alles want wat dachten jullie van een bezoek aan de supermarkt met een echte groente-, brood- en vleesafdeling? De grootste supermarkt in Yendi is 5 vierkante meter. Soms staat de 'supermarkt' vol met van allerlei houdbare produkten en soms zijn de schappen nagenoeg leeg. Maar in Accra heb je heuze winkelcentra! Deze keer ontdekten we een nieuwe 'shopping mall' met wel zo'n 20 winkels waaronder zelf een soort van Praxis. We hebben er onze ogen uitgekeken; boortjes voor onze boormachine, planken voor aan de muur, gordijnen, meubilair, serviezen, lampen, verf, badkamer en auto accessoires en etenswaren en dat allemaal in dezelfde winkel, niet te geloven! De prijzen in dergeljike winkels zijn meestal europees hoog en we beperken onze aankopen vaak tot yoghurt, chocola, deense broodjes, cornflakes en kaaskoekjes. De kinderen keken hun ogen uit op de speelgoedafdelingen van deze winkels. Samuel vond er zelfs DVD's van Bob de Bouwer en Pieter Post. Zo'n bezoekje aan de hoofdstad is ook altijd een goed moment om eens weer een pizza te eten, frietjes, een hamburger of een kopje cappucino te drinken. Een bezoekje aan de kapper is voor mij (Joke) ook altijd vaste prik, even weer een goed model laten knippen waar ik weer een maand of 6 mee verder kan tot ons volgende bezoek aan de hoofdstad. Micah begint te praten, een van de woordjes die hij zegt is 'car'. Hij kreeg er niet genoeg van in Accra, zoveel auto's bijelkaar!!! In Yendi komen er een paar auto's per dag voorbij maar in Accra kun je als je pech hebt uren in de file staan.

'voor het knippen'


'na het knippen'

Vorige week zijn uitgerust weer in Yendi neergestreken. Vanaf 1 Maart tot 8 Maart is Abukari in Tamale voor twee trainingen die hij helpt organiseren. Ik ben met de kinderen in Yendi en probeer hier het werk weer op te pakken. Over de laatste 3 maanden heeft Micah 3 keer een asthma aanval gehad - afgelopen zaterdag was de laatste. Met medicatie uit Nederland hopen we het onder controle te krijgen maar tot nu toe is dat niet echt gelukt en moest hij ook de laatste keer weer in het ziekenhuis worden opgenomen. Gelukkig ging het gisteren (maandag) alweer stukken beter. Willen jullie met ons meebidden zodat we beter inzicht krijgen in waar de aanvallen door veroorzaakt worden en hoe we preventief iets kunnen doen?

Geen opmerkingen: