donderdag 13 mei 2010

Begrafenis

De afgelopen week was een tentoonstelling van cultuur en traditie in het dorp waar we wonen. Zo’n twee jaar geleden is de chief (traditionele leider) van ons dorp overleden. De afgelopen week werd de begrafenis gevierd en werd er een nieuwe chief aangesteld. Omdat de positie van de chief van ons dorp erg belangrijk is onder de chiefs in Dagbon kwamen er veel hooggeplaatste leiders ons dorp bezoeken om een laatste respect aan de overleden chief te tonen. Met saluutschoten brachten de krijgsmannen hun laatste respect en kondigden ze de komst van belangrijke chiefs naar ons dorp aan. De drummers speelden gedurende een week, dag en nacht op hun drums en de vele bezoekers toonden hun dansvaardigheden.

de nieuwe chief wordt door het dorp verwelkomd

Aan het eind van de vieringen werd er een nieuwe chief aangesteld. De keuze is opmerkelijk; de nieuwe chief die ons dorp moet leiden maar die ook een positie inneemt onder de meest vooraanstaande traditionele leiders in Dagbon ,is een Christen en zelfs een dominee!

voor deze gelegenheid rijden de meeste chiefs
op hun prachtig aangeklede paarden


een aantal vooraanstaande chiefs met hun oudsten


krijgsmannen met lokaal gemaakte geweren


een grote menigte verzamelt zich om de krijgsmannen
te zien die hun saluutschoten afvuren


koeiehoorns worden gebruikt om traditionele muziek te spelen


traditionele muziek gespeeld met een soort van viool


drummers en dansers

Bid God:

  • dat deze nieuwe leider trouw zal blijven aan God en dat God hem zal helpen om zich afzijdig te houden van traditionele praktijken met een geestelijke betekenis waarvoor hij compromissen moet sluiten met zijn Christelijk geloof.
  • dat hij een levend getuige zal zijn onder de eminente leiders van Dagbon.
  • voor gezondheid, Abukari is herstellend van malaria.
  • voor Joke als ze een training voor vrouwen van de kerk voorbereidt en uitvoert.

Geen opmerkingen: