vrijdag 14 december 2012

Er staat ook geen uitleg bij!

‘Eerlijk gezegd begrijp ik er niet veel van…Er staat ook geen uitleg bij! En hij vroeg Filippus bij hem in de wagen te komen zitten…Op een gegeven ogenblik reden zij langs een water. “Kijk”, zei de Ethiopiër, “daar is water. Wat is erop tegen mij te dopen?”…Hij liet de wagen stilhouden en ging samen met Filippus het water in en Filippus doopte hem.’
(Handelingen 8:31-39)

Een groep mensen van verschillende dorpen rondom Sakpe waren klaar om gedoopt te worden maar ze moesten een aantal maanden wachten omdat we geen goede plek konden vinden om gehoor te geven aan deze opdracht – er was geen water! We wonen en werken in een gebied waar we maar één regenseizoen hebben waardoor het water een kostbaar ‘goed’ is. De meeste bronnen van water zoals rivieren en waterdammen worden beschermd voor consumptie voor de mensen omdat ze geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Om de verspreiding en besmetting van het water tegen ziektes tegen te gaan, mogen de mensen dit water niet gebruiken om te baden of te wassen. We konden daarom deze bronnen van water ook niet gebruiken voor de doop. We zijn weken op zoek geweest naar een geschikte plek. We hadden het bijna opgegeven en de doopdienst uitgesteld tot het volgende regenseizoen, toen iemand ons wees op een grintkuil waar nog regenwater in stond, net diep genoeg om mensen in te dopen. Maar, we hadden competitie – koeien!

Kerkdienst voorafgaand aan de doop

Lopen van de kerk naar de grintkuil

Competitie met de koeien

Net als de Ethiopiër in Handelingen 8, hadden de mensen in de dorpen Naasoni, Sakpe en Fuseini Kura een klein beetje van het Goede Nieuws gehoord maar wisten niet precies waar het om ging, ze kregen geen uitleg. Ze vroegen zich net als hem af waar het nu eigenlijk over ging. Over het afgelopen jaar hebben we net als Filippus het Evangelie aan de mensen uit mogen leggen. Uiteindelijk gaf een aantal van hen, van oorsprong Moslim of aanhangers van een Traditioneel geloof, gehoor aan de oproep om hun leven aan Jezus te geven en zich te laten dopen.
De blijdschap was groot toen we afgelopen maand 30 mensen hebben mogen dopen. Mannen en vrouwen die door zich te laten dopen, openlijk getuigden van hun geloof in Jezus als hun Redder. We zijn erg dankbaar dat God ons als een kanaal gebruikt om deze mensen het Koninkrijk van God binnen te leiden.

De Doop (1)

De Doop (2)

De Doop (3)


De Zegenbede

We delen eten uit voordat de mensen naar hun dorpen teruglopen

We weten dat het voor deze mensen niet gemakkelijk zal zijn om standvastig te zijn in hun nieuwe geloof gezien hun achtergrond en de druk die familie en de dorpsgemeenschappen op hen uit zullen oefenen. Bid dat God hen de kracht en genade zal schenken. Bid ook dat God ons kracht en vreugde zal geven om samen met hen die last te dragen.

1 opmerking:

Anoniem zei

God zegend jullie in de naam van Jezus!!! Blijf de werk doen en Jezus zullen jullie geven wat de wereld jullie niet kunnen geven!! Jozue 1:5-9